/ iStock/Getty Images
Американската биотехнологична компания Moderna отчете успешни клинически изпитания на ваксина срещу новия коронавирус. Съответното заявление е публикувано в понеделник на сайта на компанията, предава ТАСС.

Според разпространените данни участниците в клиничните изпитвания са разделени в няколко групи и са получили различни дози от ваксината. При тези, които са получили най-ниската доза на ваксината, антителата се развиват в приблизително същото количество, както при хора, които са имали COVID-19 (предизвиканото от коронавируса заболяване). Нещо повече, тези, които са получили голяма доза, са имали много повече антитела в тялото си до края на тестовете, отколкото при пациенти с коронавирус след излекуване.

Изпитанията с ваксината започнаха на 16 март в изследователски център в Сиатъл, Вашингтон. Те бяха проведени съвместно от Модерна и специалисти от Националните здравни институти на САЩ. В теста са участвали 45 души. „Екипът на Модерна работи с ускорени темпове, за да започне третата фаза на тест за ваксина през юли и, ако успее, ще кандидатства за лицензиране на лекарството“, заяви ръководителят на компанията Стефан Бансел.

В началото на май президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че специалистите в САЩ вероятно ще създадат ваксина срещу коронавирус до края на тази година. По-рано директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американската администрация очаква да я разработи до януари 2021 г. Тойподчерта, че американските власти не могат да гарантират това.

В допълнение към Moderna, Inovio Pharmaceuticals и Pfizer, в партньорство с германска компания Biontech, тества ваксини в САЩ. Основният фармацевтичен производител Johnson & Johnson планира да започне тестване на ваксината си през септември.

Според университета Джон Хопкинс, който прави изчиесления въз основа на информация федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 1,48 милиона случая на коронавирусна инфекция. 89,5 хиляди души са починали.
Агенция "Фокус"