В Русия влезе за 6 г. забрана за пушене в училища, магазини, складове и болници
В Русия влезе за 6 г. забрана за пушене в училища, магазини, складове и болници / iStock/Getty Images
В Русия влезе в сила забрана за пушене на територията на лечебни заведения, търговски обекти и образователни заведения. Тя започна да се прилага от 1 януари 2021 г. в съответствие с новото издание на правилата на пожарния режим в Руската федерация.

В рамките на закона сега е забранено пушенето на територията и в помещенията на складове и бази, пунктове за приемане на зърно, зърнени култури и сенокоси, здравни заведения, образование, транспорт, търговия, добив, преработка и съхранение на запалими и запалителни течности и горими газове, производствени съоръжения от всякакъв вид експлозиви, взривни и пожароопасни зони.



Освен това законът задължава всички ръководители на организации да закачат табелите за пожарна безопасност „Пушенето и използването на открит огън е забранено“ в съоръженията, и да обозначат специални зони за пушене със знака „Зона за пушене“.

Служителите на болници, университети, колежи, техникуми, училища, както и други съоръжения ще носят административна отговорност за пушене на тяхна територия на неподходящо място, обясни пред ТАСС Ринат Йеникеев, директор на департамента за надзор и превантивна работа на Министерството на извънредните ситуации.

За пушене в такива съоръжения нарушителят е изправен пред глоби за длъжностни лица за "Нарушаване на изискванията за пожарна безопасност" от 6 хиляди до 15 хиляди рубли, а в случай на възникване на пожар от цигара - от 40 хиляди до 50 хиляди рубли.

Забраната важи до 31 декември 2026 г. включително.

Превод и редакция: DarikNews