Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Руските депутати обмислят днес дали да премахнат ограничението за броя на президентските мандати, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА.

Подобна стъпка би позволила на руския президент Владимир Путин да остане на поста и след 2024 г., когато приключва четвъртият му президентски мандат и по конституция той трябва да сдаде правомощията си, а може би и пожизнено.

В Русия предвиждат имунитет срещу наказателно преследване за президента след изтичане на мандата му

Управляващата партия "Единна Русия" заяви, че ще подкрепи конституционни поправки, които биха позволили на Путин отново да се кандидатира за президент след изтичане на мандата му, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Поправките бяха предложени по време на обсъждане в Думата от депутата от управляващата партия Валентина Терешкова, бивша космонавтка, която в началото на 60-те години стана първата жена, изпратена в Космоса. Смисълът им е след промените в конституцията да започне ново броене на президентските мандати на Путин.

Путин предложи в руската конституция да се впише, че бракът е съюз между мъж и жена

"Трябва да обсъдим всичко открито и публично, за да премахнем изцяло ограниченията за президентските мандати в конституцията", заяви Терешкова пред държавни медии.

Друг депутат и водеща фигура в "Единна Русия" Сергей Неверов изрази увереност, че партията ще подкрепи идеята, и че предложението може да бъде обсъдено в Думата по-късно днес.
БТА