В Пакистан вече има служебно правителство
В Пакистан вече има служебно правителство / снимка: BGNES

Премиерът на пакистанското служебно правителство - 57-годишният Мухамадмиан Сумро положи клетва тази сутрин, предаде Франс прес.

Сумро бе назначен от президента Первез Мушараф за министър председател на служебното правителство, което трябва да подготви предсрочните парламентарни избори в началото на януари.

Сумро е бивш председател на пакистанския Сенат, припомня БТА. Той е също бивш банкер и член на президентската партия Пакистанска мюсюлманска лига.

"Заклевам се да пазя, защитавам и браня конституцията на Ислямска република Пакистан. Нека Аллах ми помага и ме наставлява", заяви Сумро.

Стотина ислямистки активисти бяха убити при започнала в сряда операция на армията срещу Ал Кайда в северозападната пакистанска долина Суат, намираща се на 120 км от Исламабад.

Бунтовниците, които са поддръжници на издирвания от пакистанските власти молла Фазлула, бяха поели контрола над долината. Те се борят за въвеждане на ислямския закон шериат в провинцията и възстановяването й като автономно княжество, каквото Суат е била до 1969 г.