/ БГНЕС
Жертвата е била християнка, а жестокостта им била подбудена от религиозни различия
Стотици демонстрираха в Сокото, Северозападна Нигерия, в знак на протест срещу ареста на двама студенти след убийството на студентка християнка, обвинена в светотатство, съобщиха местни жители, цитирани от Франс прес.

Десетки студенти от школата „Шеху Шагари“ пребиха в четвъртък с камъни Дебора Самюъл, после изгориха тялото й. Те се активирали след като прочитат неин коментар в социалните мрежи, сметнат за обида на пророка Мохамед. Mладата жена също е била студентка във въпросното учебно заведение.

Сблъсъци между християни и мюсюлмани в Нигерия, над 50 жертви

Полицията съобщи, че е арестувала двама мъже и търси други заподозрени за убийството, заснето на видеозапис и обиколило социалните мрежи.

 
Млади мюсюлмани реагираха днес, като излязоха по улиците на Сокото, настоявайки заподозрените да бъдат освободени.

Някои демонстранти се насочиха към двореца на Мохамед Саад Абубакар, султан на Сокото и висш ислямски авторитет в Нигерия, който заклейми убийството и поиска виновниците да бъдат съдени. Тълпата искаше полицията да спре преследването на лицата, идентифицирани като участници в убийството, заяви за АФП Ибрахим Аркила, местен жител.

Силите за сигурност, охраняващи двореца, настояха демонстрантите да се разпръснат, но те станаха неконтролируеми, посочи Бубе Андо, живеещ наблизо.

Ислям и демография: Нарастващият полумесец

Полицията и войниците хвърлиха гранати със сълзотворен газ, стреляха във въздуха и успяха да разпръснат тълпата, добави той. После разгневеното множество тръгнало към центъра на града, където се опитало да разграби магазини – собственост на християни, но силите на реда ги възпрепятствали.
БТА