/ ThinkStock/Getty Images
В Нигер в петък стартира кампания за ваксиниране на над четири милиона деца срещу морбили, една от най-големите причини за детска смъртност в страната, съобщи здравното министерство.
 


Едноседмичната национална програма има за цел "премахване на морбили до края на 2020 г.", каза министърът на здравеопазването Илиасу Майнасара и добави, че "ще обхване 4,254 милиона деца" на възраст от 9 месеца до петгодишна възраст.

"Въпреки всички усилия, положени в борбата срещу заразните болести, все пак отбелязваме постоянството на локализирани епидемии от морбили (в Нигер)", каза Майнасара на път за столицата Ниамей, където ще започне кампанията.

СЗО: Необходима е нова ваксина срещу малария

Но някои експерти казват, че програмата за ваксинация трябвало да стартира по-рано.

"Забавянето на тази кампания, която трябваше да се случи през 2018 г., доведе до ... появата на епидемии в няколко области ", заяви представителят на УНИЦЕФ в Нигер Фелисите Чибиндат.

От януари тази година в Нигер са документирани 9 771 случая, от които 53 се оказаха фатални, подчерта тя.

Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А

„Морбили е сериозно и изключително заразно вирусно заболяване и остава една от водещите причини за смърт в ранна детска възраст, докато тя може да бъде предотвратена чрез ваксинация", каза Чибиндат. Тя вярва, че децата на мигранти, бежанци и разселени хора ще се възползват от кампанията.
БГНЕС