В Москва задържан журналист, изнудвал бизнесмен
В Москва задържан журналист, изнудвал бизнесмен / netinfo

В Москва е арестуван служител в една от руските централни телевизии, който изнудвал бизнесмен за 20 000 долара, за да свали от ефир компрометиращи го материали.

В съобщение на департамента за борба с организираната престъпност и тероризма към МВР на Русия се казва, че в края на март при тях е получен сигнал от генералния директор на голяма държавна компания за изнудване под заплаха от разпространение на опорочаващи го данни.

При проверката е установено, че в продължение на няколко дни на служебния телефон на бизнесмена се е обаждало неизвестен човек, представил се като продуцент в една от централните телевизии.

Той твърдял, че е свалил видеоматериал, съдържащ компромат срещу предприемача. Човекът казал, че материалът е трябвало да бъде излъчен в една от емисиите новини в началото на април. При предаването на поисканата сума в ресторант “Туин пийкс” изнудвачът е бил задържан. Това се оказал служител на телевизия, намираща се в телевизионния център “Останкино”.

Според задържания той специализира изготвяне на “поръчкови” материали срещу държавни чиновници, бизнесмени и обществени дейци.