/ Пресцентър stanishev.eu
В Лисабон ПЕС ще преизбере Станишев за лидер
99933
В Лисабон ПЕС ще преизбере Станишев за лидер
  • В Лисабон ПЕС ще преизбере Станишев за лидер
1000 делегати от 56 страни в Лисабон ще гласуват всеки момент за Сергей Станишев, който е и единственият кандидат за поста президент на ПЕС. Въпреки, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не присъства на Конгреса, там е 10-членна делегация от БСП, която ще гласува единно за него.

Корнелия Нинова ще бойкотира конгрес на ПЕС заради Истанбулската конвенция
 
Ето как Станишев коментира отсъствието на Корнелия Нинова: "БСП ме издигна и съм много благодарен на моята партия, защото без тази подкрепа нямаше как... може би ще ме изберат днес, не знам, но тя е необходимо условие, за да бъда подкрепен от другите. Това доверие аз го ценя много. Жалко, че не е тук Корнелия, защото лидерите трябва да си говорят. Тук са лидери от Финландия, Гърция, Испания, Полша. Хубаво е да я познават, това е може би изпусната възможност, но не е драматично".
 
Той коментира и готовността на ПЕС за предстоящите евроизбори: "Това е тежък момент за Европа, тя е атакувана безмилостно с много лъжи, фалшификации както от крайната десница, така и от ЕНП - и двете са заплаха за тази мечта. Ние, социалдемократите, знаем нашата отговорност и мисия да я спасим. Не го преувеличавам. Затова се обърнах към всички да спрем да се оплакваме, да бъдем единни, да се мобилизираме за тези избори, да си свършим добре работа, отчитайки и миналото, нашите успехи и провали".