/ БТА
"Поздрави от карцера", написа Навални в социалните мрежи, като уточни, че официално е бил поставен в изолатора за това, че е нарушил дрескода и е разкопчал горното копче на затворническата си дреха.

Навални излежава деветгодишна присъда в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир по обвинения в злоупотреба, които според него и съюзниците му са политически мотивирани.

Навални потвърди, че е преместен в по-строг затвор

Той заяви, че ще остане в изолатора три дни, но затворническите власти предупредиха, че той може да "се превърне в мое постоянно местожителство", ако "не преразгледам поведението си". Навални описва килията си като малък "бетонен развъдник", в който е "много горещо и почти няма въздух".
 
"В килията ми има само една чаша и една книга. По време на хранене получавам само лъжица и чиния", каза той.

Железният дюшек се спуска отвън с помощта на лост вечер и се прибира рано сутринта, когато ви вземат матрака и възглавницата, казва той.

"Никакви посещения, никакви писма, никакви пратки. Това е единственото място в затвора, където дори пушенето е забранено", добавя той.

Миналата седмица Навални обяви, че е създал едноличен профсъюз в наказателната колония, където работи, като шие.

Въпреки че профсъюзът постигна първа победа - столчетата, използвани от затворниците, работещи на шевни машини, бяха заменени със седалки - Навални заяви, че е получил предупреждения от администрацията на затвора. 46-годишният Навални стана известен като блогър, борещ се срещу корупцията, и преди да бъде вкаран в затвора, организираше антиправителствени протести в цяла Русия.

Руски съд отхвърли жалба на Навални срещу 9-годишната му присъда

През 2020 г. той едва оцеля при отравяне с "Новичок" - нервнопаралитично вещество от съветски произход. Навални обвини руските власти, но Кремъл отрече да е замесен.

Миналата година той беше арестуван при завръщането си от лечение в Германия, което предизвика широко осъждане в чужбина и санкции от западните столици.
БГНЕС