В Италия се разпоредиха за ваксината на AstraZeneca
В Италия се разпоредиха за ваксината на AstraZeneca / iStock/Getty Images
В Италия се взе решение всеки гражданин, който се съмнява във ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, да изчака реда си и при желание да получи друга от одобрените в ЕС – на Pfizer/Biontech или на Moderna. Това потвърди председателят на Висшия здравен съвет Франко Локатели: "Ако някой бъде призован за ваксината на AstraZeneca и я откаже, той ще бъде преразгледан по-късно за друг тип ваксина."

Локатели припомни, че страничните ефекти, открити при хора, ваксинирани с този препарат, „нямат причинно-следствена връзка“, като става ясно, че няма връзка между евентуални заболявания и ваксината.

По думите му информацията от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) "се отнася до двадесет милиона души, които вече са били ваксинирани с AstraZeneca в Европейския съюз и Обединеното кралство", при които са открити 25 случая на тромбоза. "25 случая от 20 милиона", припомни италианецът.
 

В четвъртък от Европейската агенция по лекарствата (EMA) обявиха, че след проучването на препарата на AstraZeneca е установено, че ползите от тази ваксина значително надвишават рисковете. В България имунизацията с ваксината бе подновена още в петък, както и в други европейски страни, където бе временно спряна до произнасянето на регулатора.

За да дадат пример европейски премиери обявиха, че ще се имунизират с ваксината на AstraZeneca, като британският министър-председател Борис Джонсън вече го направи публично, както и френският му колега Жан Кастекс.

Италианският премиер Марио Драги също увери, че скоро ще бъде ваксиниран с AstraZeneca, последва го и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Превод и редакция: DarikNews