До момента в Гърция са установени 26 случая на варианта Омикрон на коронавируса, съобщи днес председателят на Националната организация за обществено здраве Теоклис Заутис, цитиран от "Катимерини". Омикрон е установен при проби, направени на остров Крит и в областите Лакония на полуостров Пелопонес и Атика.

При повечето от случаите не е установена връзка с пътуване в чужбина. Заутис каза, че се очаква броят на случаите с Омикрон да нараства.

По-рано днес министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че се наблюдава спад на общия брой на случаите и засега в Гърция Омикрон няма динамиката, която се наблюдава в други страни, но очаква да занимава гръцките здравни власти много по-интензивно през януари. Поради това се разглеждат варианти за извънредни планове за действие. "Сега сме в период на отшумяване на четвъртата вълна в очакване на началото на петата, която ще се дължи на Омикрон", каза Плеврис пред телевизия Скай.

От днес в Гърция само с отрицателен тест, холандците влизат в пълен локдаун

Той съобщи, че правителството обмисля тестване на цялото население, за да получи цялостна епидемиологична картина.

Що се отнася до празниците - Коледа и Нова година - министърът на здравеопазването подчерта, че по време на тях ще бъдат в сила настоящите мерки. "Ще празнуваме и Коледа, и Нова година, няма намерения да налагаме ограничения, които да напомнят на локдаун", заяви Плеврис.

Той обаче предупреди, че ще има масирани проверки на пазара в празничния период.

С цел забавяне на разпространението на Омикрон обаче гръцкото правителство реши по време на празниците в Гърция да се допускат пътници от чужбина само с PCR или бърз антигенен тест, направени съответно най-много до 72 и 24 часа преди пътуването.

Според преобладаващите оценки през първите две седмици на новата година Омикрон ще е затвърдил присъствието си в Гърция.
БТА