/ iStock/Getty Images

От 06:00 часа на 19 декември 2021 г. Гърция започна да изисква за всички влизащи в страната, навършили 5-годишна възраст, задължително негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, или отрицателен бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди пътуването, съобщиха от МВнР.

Гърция затяга мерките: Влизането в страната става само с отрицателен PCR или бърз тест

Мярката важи и за всички ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Изключение ще се допуска за гръцките граждани или за постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа след напускането й. Остават в сила и условията при влизане в Гърция да бъде предоставен или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или цифров COVID-19 сертификат на ЕС или удостоверение за преболедуване, издадено 30 дни след първия положителен PCR и в сила до 90 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването.

Нидерландия влиза в пълен локдаун, който ще продължи от днес поне до средата на януари 2022 г. Всички училища ще бъдат затворени от понеделник, а от неделя затварят магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, баровете, ресторантите и други обществени места.

Целта е да се спре разпространението на варианта Омикрон в страната, заяви премиерът Марк Рюте, цитиран от БТА.

"Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон", посочи той.

Нидерландия влиза в пълен локдаун заради „Омикрон“

В събота Лондон обяви извънредно положение заради силната натовареност на болниците и рекордния брой нови случаи на заразени с коронавирус. През последните дни Великобритания регистрира най-големия дневен ръст на броя на новите случаи на COVID-19 от началото на пандемията.