/ iStock/Getty Images
Ветеринарна клиника в Германия обучава кучета да откриват COVID-19 в човешката слюнка с 94% точност, съобщава Imminent Global News.

„Кучетата са обучени да разпознават миризмата на коронавируса, която идва от заразени", обясни Естер Шалке, ветеринарен лекар в училището за обучение на кучета на германските въоръжени сили.

3-годишната белгийска овчарка Филоу и Джо Кокър, едногодишен кокер шпаньол, са две от четириногите животинки, които в момента се обучават във ветеринарното училище в Хановер.

„Направихме проучване, при което кучетата миришеха проби от положителни за COVID-19 пациенти и можем да кажем, че според нашето изследване вероятността за откриване на болестта е 94%“, увери Холгер Фолк, ръководител на ветеринарната клиника.

Обявиха за герои кучета, откриващи Covid-19 (СНИМКИ)

„Кучетата наистина могат да правят разлика между болни и здрави хора, между симптоматични и асимптоматични случаи", добави той.

Щефан Вайл, министър-председател на Долна Саксония, чиято столица е Хановер, заяви, че е впечатлен от проучването и призова за допълнителни изследвания, преди да се използват кучетата в ежедневието, например за публика по време на концерти.

Във Финладия обучени кучето започнаха „работа“ на летището в Хелзинки през септември миналата година като част от пилотен проект. Кучета-детектори се използват и на международното летище Сантяго в Чили, припомня Imminent Global News.
Агенция "Фокус"