/ iStock/Getty Images
Четиридесет и седмото издание на фестивала на американското кино започва във френския град в Довил тази вечер с прожекция на филма "Тя няма вина" ("Stillwater"), предаде Франс прес.
 
Криминалната драма с Мат Деймън в главната роля вече беше показана на кинофестивала в Кан.

Четири филма от конкурсната програма ще бъдат представени в Довил през уикенда. Сред тях са "Удоволствие" ("Pleasure"), "Син залив" ("Blue Bayou") и "Прасе" ("Pig") с Никълъс Кейдж.

В неделя в Довил се очаква холивудският актьор Джони Деп. Филмът с негово участие "Град на лъжи" на режисьора Брад Фърман ще бъде прожектиран извън конкурсната програма.
 
Организаторите вече обявиха, че всички билети за петък и събота са намерили купувачи в трите фестивални зали.

В конкурсната програма са включени 13 независими филма на холивудски студиа. Екипите на 12 от тях са "на линия", което по думите на фестивалния директор Брюно Бард показва, че "американците не се страхуват да дойдат в Довил след едва забележимото си присъствие миналата година".

В рамките на проявата ще бъдат прожектирани общо 53 филма.

Режисьорът Оливър Стоун ще защити в събота документалния си филм "JFK Revisited: Through the Looking Glass", който все още не е намерил купувач, въпреки че беше представен през юли на кинофестивала в Кан.

Дилън Пен ще говори за филма "Денят на знамето" на баща си Шон Пен, който беше включен в конкурсната програма на Кан.

За четвърта поредна година председател на журито на кинофестивала в Довил ще бъде жена. След Сандрин Киберлен (2018), Катрин Деньов (2019) и Ванеса Паради (2020), поста ще заеме актрисата и певица Шарлот Генсбур.

Миналогодишното 46-о издание на фестивала на американското кино в Довил, ограничено заради коронавирусната пандемия, привлече около 38 000 посетители. Организаторите се надяват тази година броят им да се увеличи. Предишните години проявата привличаше около 60 000 души.

Кинофестивалът в Довил ще продължи до 12 септември.
БТА