/ Gulliver/Getty Images
Индийската столица Делхи е най-замърсената в света през 2018 година, показа изследване на съдържанието на фини прахови частици (PM2,5) във въздуха, проведено от две мониторингови организации в 61 столици, предаде Ройтерс.

Затвориха над 400 училища в Банкок заради мръсен въздух

След Делхи, където живеят 20 милиона души, се нареждат столицата на Бангладеш - Дака и на Афганистан - Кабул. Анализът е направен съвместно от "Ай Кю Еър Вижуъл", швейцарска група, събираща данни за качеството на въздуха в цял свят, и международната организация "Грийнпийс".

Замърсяването в индийската столица се дължи на емисии от пътните превозни средства и от промишлеността, както и на прах от строителството, на дим от изгаряне на битови и земеделски отпадъци. През 2018 година съдържанието на фини прахови частици - с диаметър равен или по-малък от 2,5 микрона - в един кубически метър въздух в Делхи е 113,5 микрограма. Това е двойно повече, отколкото в Пекин, където средната годишна стойност е 50,9 микрограма. Това нарежда китайската столица на осмо място в света по замърсяване.

Мръсният въздух понижава интелекта

Финият прах PM2,5 е опасен, защото прониква дълбоко в белите дробове. В насоките на Световната здравна организация за качеството на въздуха средната дневна стойност е 25 микрограма PM2,5 на кубически метър въздух.

От години Китай се опитва да наложи екологични правила на промишлените предприятия, за да противодейства на замърсяването на въздуха. Напоследък има законодателни промени.
"Особено в континентален Китай това доведе до значително подобрение и до намаляване на замърсяването с фини прахови частици PM2,5 на годишна база", се казва в изследването.
В Индия са 15 от 20-те най-замърсени града в света.
БТА