/ pixabay.com
Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания и арести на кандидати от опозицията и техните поддръжници.

Основен кандидат в предизборната надпревара е досегашният президент Лукашенко, който е на този пост от 1994 година и често е наричан „последният диктатор в Европа”. Седем кандидати представиха своите документи за регистрация в настоящите избори.

Беларуският опозиционер Валерий Цепкало е избягал в Русия със синовете си преди изборите в Беларус

На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. И по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана, която беше номинирана за кандидат - президент на негово място, Тихановски беше арестуван.

В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на „Белгазпромбанк”, чийто директор е друг участник в президентската кампания - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани.

По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите. Брюксел очаква от Минск изборите да бъдат честни и демократични и ще ги наблюдава внимателно.
БГНЕС, „Дойче Веле”