/ Istock/GettyImages
Беларуски опозиционен лидер Валерий Цепкало, на когото властите отказаха регистрация за участие в президентските избори през август, е избягал в Русия с двамата си синове, опасявайки се, че те може да му бъдат отнети, съобщи предизборният щаб на Цепкало, цитиран от Ройтерс.

Цепкало е бивш посланик на Беларус в САЩ. След завръщането си той основава технопарк в родината си. Цепкало се е опасявал, че може да бъде лишен от родителски права, след като представители на прокуратурата са отишли в училището на синовете му и са поискали от тях да декларират писмено, че са лишени от родителски грижи, казаха от щаба му.

Президентът Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 26 години, вече е вкарал в затвора двама от съперниците си на изборите. По време на протестите напоследък срещу неговия режим бяха задържани стотици демонстранти.

Бягството на Цепкало в чужбина става дни след като други опозиционен кандидат - Светлана Тихановска - е изпратила децата си на тайно място в страна от ЕС. Тя получила анонимни писма, че децата ще й бъдат отнети.

Тихановска се кандидатира за президент, след като съпругът й - популярен блогър, планирал да се кандидатира - беше арестуван през май. Съпругата на Цепкало и съпругата на друг опозиционен кандидат, който също е в затвора, се включиха в предизборната кампания на Тихановска.
БТА