В Австрия се споразумяха за коалиционно правителство
В Австрия се споразумяха за коалиционно правителство / netinfo

На обща пресконференция ръководителят на австрийските социалдемократи Алфред Гузенбауер и лидерът на Народната партия Волфганг Шусел обявиха, че са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство.

Според Гузенбауер двете страни са се споразумели за изпълнение на обхватна работна програма и за разпределението на министерствата. Основните постове - на външните работи, на вътрешните работи и на финансите, получава Народната партия. Социалдемократите ще излъчат от своите редици министъра на отбраната.

Ръководителят на социалдемократите Алфред Гузенбауер съобщи за приетите компромисни модели на таксите за следване, които не се премахват, както беше предизборното обещание на неговата партия, а могат да се отработват с общественополезен труд. Ще бъде променена системата за получаване на стипендии, при облекчени условия ще бъдат отпускани и банкови кредити за следване, за да бъде осигурено финансирането на висшето образование за всеки при семестриални такси 363 евро. Компромис е и приемането на нова формула за изплащане на надбавките за новородени и деца до 3-годишна възраст.

Новите моменти в общата работна програма за управление на Австрия през следващите четири години засягат икономическия ръст, заетостта и образованието.

В новото двупартийно австрийско правителство Австрийската социалдемократическа партия получава поста на федералния канцлер и министерствата на жените, на инфраструктурата, на образованието, изкуството и културата, на социалните грижи, на правосъдието, на отбраната. Австрийската народна партия получава министерствата на външните работи, на финансите, на вътрешните работи, на икономиката и труда, на селското стопанство и околната среда, на науката и изследванията, на здравеопазването, семейството и младежта.

Ръководителят на "зелените" Александър ван дер Белен характеризира споразумението като продължение на старата коалиция с нов канцлер. Според ръководителя на Съюза за бъдеще на Австрия Петер Вестенталер социалдемократите са капитулирали напълно.