/ iStock/Getty Images
Днешният ден в Армения е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. От полунощ арменско време в страната влезе в сила забрана за агитация на партиите и политическите блокове, предаде ТАСС.

Според арменското законодателство в този ден лидерите и представителите на избирателните субекти няма да могат да организират срещи с привърженици, да публикуват агитационни материали в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи, както и да се изказват по телевизията и радиото. Допуска се единствено вече залепени плакати и транспаранти по улиците на градовете да останат, тъй като законът не предвижда те задължително да бъдат премахнати.

На фона на политическа криза в Армения, която започна през ноември миналата година, премиерът и ръководителите на парламентарно представените партии се договориха да бъдат произведени предсрочни избори. На извънредно заседание на 10 май депутатите спазиха необходимите формалности, за да може разпускането на парламента да стане юридически възможно. След това президентът Армен Саркисян насрочи предсрочните избори за 20 юни.

Никол Пашинян и членовете на правителството му останаха да работят до изборите в качеството си на изпълняващи длъжността. Неговата партия "Граждански договор" ще се яви на изборите самостоятелно, след като отказа да се коалира с други политически сили.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят петпроцентен праг, а коалициите - седемпроцентен. 
БТА