/ iStock/Getty Images
В Испания пандемията от COVID-19 е увеличила четири пъти психичните разстройства при малолетните и непълнолетните. Това обяви председателят на Асоциацията по педиатрия (AEP) Мария Хосе Меладо преди откриването на днешния Конгрес на асоциацията, на който присъстват 3 500 лекари. Освен това, детските спешни случаи, свързани с този тип разстройства, са нараснали с 50%, пише БНР. Това важи най-вече при юношите. Хранителните разстройства там са се удвоили.

Отначало затварянето в къщи се приема като приключение, при което децата са благодарни, че не ходят на училище, а по-големите се чувстват свободни да стоят дълго в интернет.

Пандемията се отразява на психиката на една трета от децата

Скоро обаче се появяват проблеми като апатия, безпокойство, скука, затруднена концентрация, безсъние, прекомерен страх и наднормено тегло. Основните рискови фактори са несигурността, излишните новини, социалното и семейно дистанциране, липсата на рутина, злоупотребата с интернет, нередовен ритъм на съня и нездравословно хранене. Като се прибавят и финансовите затруднения на семейството и заболяване или смърт на близки роднини , ситуацията става трудно контролируема.

„Една от най-ефективните мерки за избягване на пристрастяване към телевизия и интернет е да се гарантира достъп до здравословни алтернативни дейности” казва председателят на Сдружението на детските психиатри д-р Асусена Диес и съветва родителите да пускат децата си повече навън със своите връстници, за да се занимават със спорт и развлекателни дейности.

„Трябва да помним, че днешните деца ще бъдат възрастни утре“, предупреждава експертът и настоява да се подобри координацията между екипите за първична помощ и службите за психично здраве.
БНР