Ядрените арсенали на няколко държави, особено на Китай, са се увеличили през миналата година, а други атомни сили са продължили да модернизират своите, тъй като геополитическото напрежение нараства, предаде АФП, като се позова на изводите от доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI/СИПРИ).

"Наближаваме или може би вече сме достигнали края на един дълъг период на намаляване на броя на ядрените оръжия в света", заяви пред AФП Дан Смит, директор на СИПРИ.
Общото количество ядрени бойни глави на деветте ядрени сили - Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ - е намаляло до 12 512 в началото на 2023 г., от 12 710 в началото на 2022 г., посочва СИПРИ.

От тях 9576 се намират във "военна наличност за потенциална употреба", което е с 86 повече, отколкото година по-рано.

СИПРИ прави разграничение между наличните за използване запаси на държавите и общата наличност - която включва по-старите, планирани за демонтиране ядрени оръжия.
"Запасите са използваемите ядрени бойни глави и техният брой започва да се увеличава", каза Смит, като отбеляза, че броят им все още е далеч от над 70 000, наблюдавани през 80-те години на миналия век.

По-голямата част от увеличението се дължи на Китай, който е увеличил наличните за използване ядрени бойни глави от 350 на 410.

Индия, Пакистан и Северна Корея също са увеличили запасите си, а тези на Русия са нараснали в по-малка степен - от 4477 на 4489, докато останалите ядрени сили запазиха размера на арсенала си.

Русия и САЩ все още разполагат заедно с почти 90% от всички ядрени оръжия.

"Общата картина е, че повече от 30 години броят на ядрените бойни глави намаляваше и сега виждаме, че този процес е към своя край", каза Смит.

Изследователите от СИПРИ отбелязват също така, че дипломатическите усилия за контрол на ядрените оръжия и разоръжаването са претърпели неуспех след нахлуването на Русия в Украйна.

Например САЩ преустановиха своя "двустранен диалог за стратегическа стабилност" с Русия след инвазията.

През февруари Москва обяви, че преустановява участието си в Договора от 2010 г. за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ).

От СИПРИ посочват в изявление, че това "е последният останал договор за контрол на ядрените оръжия, ограничаващ стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ".

В същото време Смит заяви, че увеличаването на запасите не може да се обясни с войната в Украйна, тъй като разработването на нови бойни глави отнема повече време и че по-голямата част от увеличението е сред държави, които не са пряко засегнати от този конфликт.

Китай също инвестира сериозно във всички родове войски на армията си на фона на нарастване на икономиката и влиянието му.

"Това, което виждаме, е, че Китай се засилва като световна сила, това е реалността на нашето време", каза Смит.
Пламен Йотински/БТА