/ Gulliver/Getty Images
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл обяви правила за воденето на процеса, които дават възможност за ускоряване на процедурата и за необходимост от отделно гласуване за приемане на представените от Камарата на представителите доказателства срещу президента, пише в. "Ню Йорк таймс".

Макконъл обяви това броени часове, след като екипът на защитата на Доналд Тръмп призова Сената бързо да отхвърли обвиненията за импийчмънт и да го оневини, с аргумента, че демократите ще отслабят президентската длъжност за постоянно, ако успеят да отстранят Тръмп от длъжност заради, по думите на адвокатите, политически разногласия, пише вестникът.

Макконъл многократно е заявявал, че при определянето на правилата се е ръководил от процедурата при импийчмънта на президента Бил Клинтън през 1999 г., но той е направил промени, които могат да благоприятстват Тръмп. Правилата при процеса на Клинтън не поставяха ограничения върху 24-те часа устни аргументации, които се отпуснаха на двете страни, докато Макконъл ги събра в два дни на маратонни заседания, което би позволило на Сената да приключи с тях до събота. След това сенаторите ще могат да задават въпроси на двете страни следващата седмица, а после ще обсъдят дали да позволят на обвинението и защитата да призоват свидетели или да изискат документи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Адвокатите на Тръмп поискаха Сенатът да го оневини незабавно

Адвокатите на Тръмп и републиканските му съюзници в Сената дискретно разработват планове да се попречи на бившия президентски съветник за националната сигурност Джон Болтън да дава свидетелски показания в процеса, пише в. "Вашингтон пост".

Решението да се призоват свидетели се взима с обикновено мнозинство, тоест 51 гласа от 100. Демократите в Сената имат 47 и са им нужни още четири от републиканците.

Ако такова решение бъде прието, се обмисля вариантът показанията на Болтън да са при закрити врата от съображения за националната сигурност.
Блокирането на появата на свидетели като Болтън или приемане на показанията им на закрито заседание може да съдържат политически рискове за републиканците. Болтън е заявил, че ще даде показания, ако получи призовка от Сената.

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Белият дом вече заяви, че ще сезира съда да спре Болтън от даване на показания, ако той не се съобрази с желанието на президента. Сенатори републиканци и служители на Белия дом подчертават, че стратегията не е окончателно решена и че подобни обсъждания са предварителни, тъй като Болтън и други хора може въобще да не бъдат призовани в следващите седмици, ако 51 сенатори не стигнат до споразумение за свидетелите. А до момента преговорите между републиканците и демократите буксуват заради спорове кои свидетели да бъдат призовани, отбелязва "Вашингтон пост".

Това е едва третият път в историята на САЩ, когато в Сената ще се състои процес за отстраняване от длъжност на президента, пише в. "Гардиън".

Тръмп обаче се ползва от верността на Републиканската партия, която не допуска и най-малката критика към лидера си и твърде вероятно ще запази поста си. За отстраняването му биха били нужни две трети от гласовете в контролирания от републиканците Сенат, отбелязва британският вестник.
БТА