Флорида
Флорида / БГНЕС
Ураганът Ирма отново се засили, наближавайки Флорида, чиито жители избягаха. Мощни ветрове връхлетяха тази нощ щата, застрашен от развилнялото се море, предаде Франс прес.

Около 06.00 ч. по Гринуич в неделя бурята, отново минала в по-високата четвърта категория, бушуваше на около 115 км в посока юг-югоизток от Кий Уест - в архипелага Флорида Кийс, застрашавайки едноименния щат, към който бавно се движеше, придружена с ветрове до 210 км/ч, съобщи американският Център за следене на ураганите, базиран в Маями.

Флорида
БГНЕС

Очакваше се "окото" на Ирма часове след това да мине през островите Лоуър Кийс, после да се насочи към западното крайбрежие на Флорида. Центърът предупреди за вълни, високи над 4,6 метра - достатъчно, за да залеят цяла къща.

Българка в Орландо, Флорида: Спокойно е, няма напрежение

Стотици хиляди жители на Флорида се бяха изпокрили в убежища или избягаха на север
. Призив за евакуация са получили общо 6,3 милиона души, над четвърт от населението на щата.

Флорида
БГНЕС

В събота вечерта губернаторът на Флорида Рик Скот заяви пред журналисти, че "зоната вече посреща ветрове със силата на тропическа буря и опасно море". С оглед малката им надморска височина островите Флорида Кийс са особено уязвими за придошли води.

"Ако сте получили заповед за евакуация, трябва да действате незабавно. Това е последният ви шанс да вземете добро решение", отсече губернаторът.

Над 170 000 жилища и предприятия във Флорида са останали без ток, сочат данни на компанията "Флорида пауър енд лайт".

Флорида
БГНЕС

По западното крайбрежие на щата евакуирани очакваха в страх идването на опасната зона с ниско налягане, голяма колкото Тексас. Хората в убежище край югозападния град Нейпълс възнасяха молитви. "Нека само да останем здрави и читави", сподели една от тях - Вивиана Сера.

Куба: оценяване на щетите от урагана Ирма (СНИМКИ)

Разпоредено е да бъде евакуирана военновъздушната база Макдил - щаб на американското военно командване за Близкия изток в Тампа, където ураганът се очаква рано сутринта в понеделник. Затворен е космическият център "Кенеди" край Орландо.

Днес следобед ураганът изглежда ще се движи по западното крайбрежие на Флорида, но "пътеката" му е толкова широка, че властите се готвят за евентуални разрушения също по източните брегове и на Флорида Кийс.

Селищата и от двете страни на полуострова са заприличали на градове призраци. Магазините и ресторантите са затворени. Непрекъснат поток от коли по магистрала 75, минаваща по западното крайбрежие, откарваше на север бегълците, решили да тръгнат на път в последния момент, описва обстановката от предишните часове Франс прес.


Премиерът на холандската задгранична територия Уилям Марлин заяви, че са предприети действия и оставащите 1200 да бъдат евакуирани.

Дженифър Лорънс разбуни духовете с изказване за стихиите Харви и Ирма

По думите му много страни и народи са предложили помощ, но метеорологичните условия ще са определящи за това как ще се координират действията.

Властите все още установяват размера на щетите по острова. Премиерът каза още, че в Сен Мартен остава в сила полицейският час, а последвалите непосредствено след бурята мародерски набези са намалели.
БТА