Чирен газ
Чирен газ / БГНЕС
Унгария ще увеличи покупките на руски газ през тази зима, заяви държавният енергиен гигант на Москва Газпром, въпреки нарастващите критики на Запад, че споразумението финансира войната в Украйна, съобщи "Политико".

Говорейки по държавната телевизия в неделя, главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "значителни допълнителни обеми достигат до унгарския пазар".

Вучич: Проблемът с България относно транзитните такси за газ трябва да бъде решен

Той добави, че 1,3 млрд. куб. м газ вече са доставени в Унгария в допълнение към съществуващите договори през тази година.

"Ще доставяме допълнителни обеми на текуща основа през есенно-зимния период на предстоящата зима", каза Милер, който е санкциониран от САЩ и Великобритания заради ролята си в подкрепа на руската война в Украйна.

Миналата седмица унгарският министър-председател Виктор Орбан проведе разговори с руския президент Владимир Путин в Пекин, като в центъра на дискусиите бяха доставките на газ и петрол, както и на ядрено гориво. Преди това Орбан заяви, че Будапеща "няма да допусне санкции, които биха увеличили още повече унгарската инфлация", и отложи обсъждането на по-строги ограничения на равнище ЕС.

Дейвид Пресман, американският посланик в Унгария, определи срещата Орбан-Путин като "обезпокоителна" и заяви, че сега е необходимо да се обсъдят "задълбочаващите се отношения на централноевропейската страна с Русия".

Николай Денков: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит


Министерството на външните работи и търговията на Унгария отказа да потвърди или коментира изявлението на "Газпром", а оператор на телефонната централа съобщи на "Политико", че официалните лица в страната се радват на дълъг почивен ден по случай Деня на републиката - възпоменание за опита за революция срещу сталинските репресии през 1956 г., при който съветските сили и техните местни пълномощници убиват почти 3000 унгарци.

През април Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че поредица от нови сделки между Унгария и Русия правят страната членка на ЕС съучастник в конфликта в Украйна. "Трябва да си напълно сляп, за да не виждаш какви престъпления спонсорираш. Купуването на повече газ от руснаците означава, че им предоставяте повече възможности за ескалиране на войната", каза той пред "Политико".

"Сигурността на енергийните доставки за Унгария изисква непрекъснат пренос на газ, нефт и ядрено гориво", заяви унгарският външен министър Сиярто след споразумението по-рано тази година, което позволи на Газпром да продава допълнителни количества в страната. "За да се изпълнят тези три условия, унгарско-руското енергийно сътрудничество трябва да бъде непрекъснато. То няма нищо общо с политическите предпочитания".
БГНЕС