Церемониални събития, посветени на украинския Ден на независимостта са се състояли на площад София в Киев с участието на украинския президент Володимир Зеленски, високопоставени чуждестранни представители и военни, предаде Укринформ.

Украински правителствени служители, военни командири, ръководители на вероизповедания и дипломати също са присъствали на събитията.

"Тридесет и две години непрекъсната независимост, която ще продължи и няма да бъде нарушена, и която украинците няма да изпуснат от ръцете си", заяви Зеленски. Той подчерта, че украинците със сигурност ще спечелят.

Флагът на Украйна се развя над анексирания от Русия полуостров Крим

"Ние помним през какво премина украинският народ. Ние виждаме какво ни заплашва. Ние се борим срещу врага и ние знаем, че можем да спечелим и ще спечелим. Украински деца на украински площади и улици ще празнуват независимостта по същия начин, нашите внуци ще празнуват, техните внуци ще празнуват по същия начин заедно с приятелите на нашата държава, със съюзниците и партньорите на Украйна, която Украйна винаги сама ще избира", каза още Зеленски.

Президентът връчи държавни награди, основно на представители на въоръжените сили, и връчи бойни знамена на военни подразделения, както и награди "За смелост и храброст".

Зеленски: Украйна ще сложи край на руската окупация на Крим

Освен от президента на Украйна, приветствени речи бяха изнесени и от президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза, премиера на Норвегия Юнас Гар Стьоре и председателя на президентството на Босна и Херцеговина Желко Комшич.

Лидерите на Литва и Португалия изнесоха речите си на украински.

Присъстващите на церемониалните събития запазиха минута мълчание в памет на всички украински герои от различни епохи, дали живота си за Украйна.

Днес Украйна отбелязва своя Ден на независимостта.
БТА