/ БТА
Украинското правителство осъди "целенасоченото унищожаване" на украинско зърно, извършено от протестиращи по полската граница, предаде Франс прес.

Украинското министерство на аграрната политика и прехраната заяви, че "осъжда твърдо" инцидента. Освен това Киев призова Варшава да открие и накаже извършителите.

Освен това украинското министерство на земеделието покани полските протестиращи да отидат в Украйна и да видят работните условия на украинските фермери на фона на войната, предаде Укринформ, като цитира публикувано във Фейсбук изявление на пресслужбата на министерството.

"В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си. Министерството на аграрната политика и храните кани полски фермери да посетят Украйна, за да видят условията, при които работят в момента украински фермери. 4 милиона собственици на дребни ферми в Украйна са готови да споделят своя опит с полските си колеги", се казва в изявлението.

Унищожаването на зърно няма нищо общо с мирния протест, нито от правна, нито от морална гледна точка, подчертава още министерството. В същото време то благодари на поляците, които са помагали и продължават да помагат на украинския народ.

Полската полиция още не е задържала никого във връзка с инцидента, води се разследване, предаде Укринформ.
Асен Георгиев/БТА