Украйна предприе контранастъпления срещу руските сили в няколко района на бойни действия, написа в Туитър Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, предаде Ройтерс.

"Това радикално променя разположението на силите", отбеляза Подоляк, без да дава повече подробности.
 
Въоръжените сили на Украйна извършват ограничени контраатаки по няколко фронта, а руските войски не са в състояние да спечелят територия поради липса на ресурси. Това заяви днес Олексий Арестович, съветник на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

"Положението [. . .] по важните горещи точки не се е променило и няма вероятност да се промени, защото Русия е изчерпала ресурсите си", каза съветникът на онлайн пресконференция. По думите му Русия продължава да изстрелва ракети по украински мишени, но около две трети от тях поразяват граждански сгради и инфраструктура. Тази информация не може да бъде потвърдена, отбелязва Ройтерс и припомни твърденията на Русия, че нейната армия не стреля по цивилни.

Русия е загубила до 40 процента от силите, с които е започнала инвазията в Украйна, предаде ДПА, като се позова на главния щаб на украинските въоръжени сили.

По информация от ежедневния бюлетин на щаба военните части са били или напълно унищожени, или са изгубили бойния си капацитет. Информацията не е потвърдена от независими източници, отбелязва ДПА.

Украйна съобщи за най-малко седем убити при руска атака срещу училище

Ситуацията продължава да е най-сериозна в района на обсадения град Мариупол, се посочва в бюлетина. Руската армия се опитва да блокира достъпа до града от запад и от изток, но "търпи значителни загуби".

В региона на Одеса руски кораби обстрелват украинския бряг, но няма опити за десант, съобщи служител от министерството на вътрешните работи.
БТА