Властите смятат, че твърде опасно
Украйна няма да отвори днес нито един хуманитарен коридор, защото е твърде опасно, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Те обвиниха за това руските въоръжени сили. Те "нарушават нормите на международното право" и затова ситуацията е опасна, каза Верешчук.

"За съжаление, днес няма да отворим хуманитарни коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха автобусите, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня", заяви Верешчук.

Макрон отказа да използва думата „геноцид“ за действията на Русия в Украйна

"Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място. Всичко това създава такова ниво на опасност по пътищата, че днес сме принудени да се въздържим от отваряне на хуманитарни коридори", посочи още украинският вицепремиер.

Киев обвинява Москва, че систематично не спазва прекратяването на огъня по хуманитарните коридори. Украинските власти обаче рядко се отказват напълно от отварянето на такива маршрути, отбелязва АФП. Последното пълно спиране на евакуацията беше на 28 март.

Байдън за пръв път обвини Русия, че извършва геноцид в Украйна

На фона на очакваната всеки момент руска военна офанзива в Източна Украйна, местните власти призовават населението да се евакуира, отбелязва още АФП.
БТА