Американският президент Джо Байдън за пръв път определи действията на Русия в Украйна като геноцид, по-специално след откритите масови гробове и трупове на цивилни край Киев, както и данните за изнасилвания на жени и малолетни момичета. До сега Байдън избягваше да квалифицира случващото като "геноцид", но след откритията след изтеглянето на руските войски край Киев, той втърди тона си, предаде Си Ен Ен.

"Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно и по-ясно, че президентът Владимир Путин се опитва да изтрие идеята да бъдеш украинец. Доказателствата се трупат", заяви Байдън пред журналисти в Айова.

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев

"По-различно е, отколкото минлата седмица, след като излизат все повече и повече доказателства", продължи той. Байдън уточни, че международни експерти ще си кажат окончателно дали това е така, но в неговите очи случващото се представлява геноцид.

До този момент Байдън обвиняваше Русия във военни престъпления.

Неговият колега Еманюел Макрон, който се бори за втори мандат и ще се изправи на балотаж срещу крайнодесния кандидат Марин льо Пен, избягна да използва термина "геноцид", но каза, че със сигурност са налице военни престъпления и френски експерти ще съдействат на украинските власти в събирането на доказателства и данни.