Руските сили се насочиха към следващите си цели в източната украинска провинция Донецк във вторник, след като президентът Владимир Путин обяви победа в съседната провинция Луганск и петмесечната война навлезе в нова фаза.

Кметът на Славянск, който е на пътя на настъплението на Москва, предупреди жителите да се евакуират преди очакваното нападение. Предупреждението на кмета подчерта опасенията, че руските сили са позиционирани да напреднат по-надалеч в украинския регион Донбас - предимно рускоезична индустриална зона, където са съсредоточени най-опитните войници на страната.

Славянск, чието население е било около 107 000 души преди Русия да нахлуе в Украйна преди повече от четири месеца, изглежда е следващата цел. Градът е бил подложен на ракетен и артилерийски обстрел по време на войната, а бомбардировките са се засилили, след като Москва превзе последния голям град в съседната Луганска област, заяви кметът Вадим Лях.

"Важно е да евакуираме колкото се може повече хора", каза той и добави, че в понеделник обстрелът е повредил 40 къщи.

Превземането на град Лисичанск в неделя завърши руското завладяване на Луганск, една от двете области в Донбас, индустриализирания източен регион на Украйна, който се превърна в място на най-голямата битка в Европа от поколения насам.

Украйна къса отношенията със Сирия, след като тя призна проруските територии в Донецк

И двете страни претърпяха тежки загуби в сраженията за Луганск, особено по време на обсадата на градовете близнаци Лисичанск и Северодонецк. И двата града са превърнати в руини от непрестанните руски бомбардировки.

"Градът вече не съществува", казва Нина, млада майка, която е избягала от Лисичанск, за да намери убежище в централния град Днепър.

"Той на практика е заличен от лицето на земята. Няма център за разпределение на хуманитарна помощ, защото и той е ударен. Сградата, в която се е помещавал центърът, вече не съществува. Точно както много от нашите къщи."

Във вторник украинските сили заеха нови отбранителни позиции в Донецк, където все още контролират големите градове, а Путин разпореди на войниците си "да си починат и да възстановят военната си готовност", докато частите в други райони продължават да водят сражения.
БГНЕС