/ БГНЕС
Нито един град в Донецка област вече не е безопасно място за пребиваване, предупреди губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от Франс прес.

Той говори пред агенцията на фона на настъплението на въоръжените сили на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в опит да превземат Донбас.

Официално: Украйна и Молдова вече са кандидати за членство в ЕС

"Няма безопасно място, няма безопасен град в Донецка област", заяви Кириленко. Той подчерта, че "е изключително опасно за местните жители да останат".

251 човека са били евакуирани днес от Донецка област, каза нейният губернатор. Той определи ситуацията в региона като тежка.

Кириленко даде интервюто от Краматорск - главния град на частта от Донбас, която остава под украински контрол. През последните дни руските сили затягат обръча около Северодонецк и Лисичанск - градове близнаци на двата отсрещни бряга на река Северски Донец, на около 80 километра на изток.

Врагът е съсредоточил своите усилия върху установяването на контрол върху пътя между Бахмут и Лисичанск, отбеляза Кириленко. Той обясни, че основната задача е да бъде спряно руското настъпление към Краматорск и близкия град Славянск.

По данни на Кириленко в Краматорск, който преди началото на войната на 24 февруари бе с население от около 150 хиляди души, са останали около 45 хиляди човека.

Северодонецк е почти изцяло под руски контрол, макар че тежките боеве в града в Луганска област продължават.

Във всекидневната си сводка британското военно разузнаване каза днес, цитирано от Ройтерс, че е много вероятно силите на Русия и сепаратистите да са напреднали с повече от пет километра към южните подстъпи на Лисичанск.

Представители на провъзгласената от бунтовниците т. нар. Луганска народна република изразиха очакване промишлената зона в Северодонецк, където според украинските власти стотици хора са намерили убежище в химическия завод "Азот", скоро да бъде превзета, а Лисичанск да бъде напълно обкръжен до два-три дни, предаде ТАСС.
 
БТА