/ iStock/Getty Images
Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като беше одобрена от 27-те лидери на блока по време на срещата на върха в Брюксел.

Молдова също получи статут на кандидатка, докато Грузия остана в списъка на чакащите в очакване на реформи, които да гарантират политическата стабилност на страната.

Шарл Мишел: Европейският съвет ще предостави на Украйна статут на страна-кандидат

Като "исторически момент" определи решението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Twitter.
 


След това Мишел поздрави украинския президент Володимир Зеленски и молдовския президент Мая Санду и добави: "нашето бъдеще е заедно". Други лидери на ЕС се включиха в социалните мрежи, за да приветстват решението.

Зеленски похвали решението и заяви, че "бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС". След това той се присъедини виртуално към срещата на върха, за да разговаря с държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Статутът на кандидатка е до голяма степен символичен знак, с който се признава, че избраната страна е на път да започне дългия, сложен и често мъчителен процес на присъединяване.
 
БТА