Украински военни обучават кучета за участие в бойни мисии, разказват от Voice of America (VOA). Белгийската овчарка на име Торнадо е само на две години и шест месеца, когато е избрана за участие в специални операции с въоръжените сили на Украйна. Рей, водачът, споделя, че кучето е много мотивирано и последователно още от първия урок, той прави всичко перфектно.

Рей се присъединява към Украинските специални сили през 2019 г. той и заедно с неговите другари бойци изпълняват специални военни задачи и сега тренират кучета за такива мисии.

От началото на руското нахлуване Торнадо е обучавано предимно за вражески диверсанти. Рей казва, че украинските водачи на кучета са възприели тактиката от ВМС на САЩ и членовете на Delta Force, които също използват кучета за бойни мисии, защото обучението на кучета е трудно и продължава изтощителни шест месеца. 

Торнадо е обучаван да атакува първия човек, когото види, ние също обучаваме кучета да атакуват хора с оръжие, единственият начин да накараш кучето да изостави целта означава буквално да го откъснеш, което прави водачът въпреки че Торнадото е опасно в режим на мисия в ежедневието, той се държи добре и не показва никаква опасност за обществото, споделя неговият водач

Рей казва още, че кучетата-нападатели живеят толкова близо до тези войници, че няма да позволят на много други хора да се приближат и това е част от обучението, което е необходимо. Обучават се кучета в същата група, която ще отиде на мисията, така че ако водачът на кучето бъде ранен, кучето ще позволи на други членове на групата да помогнат при евакуацията.

Торнадо все още не е участвал в бойни мисии, но през октомври получи награда за отлична работа в задимени условия и заобиколен от експлозиви под командването на въоръжените сили на Украйна.
Voice of America (VOA)