Украински бунтовници се съгласиха на по-нататъшни мирни преговори
Украински бунтовници се съгласиха на по-нататъшни мирни преговори / снимка: БГНЕС, архив

Сепаратистки бунтовници се съгласиха да участват утре в по-нататъшни мирни преговори за спиране на конфликта в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

„Има споразумение за провеждане на кръг от консултации на 27 юни в Донецк”, заяви Андрей Пургин от ръководството на самопровъзгласената Донецка народна република. Преди това украинският президент Петро Порошенко каза в изявление в Страсбург, че току-що е научил за готовността на бунтовниците отново да се срещнат с т.нар. контактна група за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

Той обаче намекна, че обявеното от Киев прекратяване на огъня може да не бъде удължено след изтичането му утре, ако правителството не е доволно от резултатите от утрешните преговори, предава БТА.

„Това е много важен ден: ако нашите условия за мирния план не бъдат приети, тогава ще вземем много важно решение”, заяви Порошенко.

В същото време председателят на украинския парламент Александър Турчинов разкри, че спецслужите постоянно са дезинформирали ръководството на страната за военно нахлуване.

„Месечно по 10-на пъти нашите спец служби съобщаваха, че времето за нападение от страна на Русия е уточнено - обикновено в три-четири часа през нощна. И ние седяхме в бойна готовност в командния пункт... А остатъците от армията се подготвяха за война с източния съсед. Но тя не стана”, сподели политикът пред сп. „Новое время”.

По думите му през март украинската армия не е била готова за бойни действия. Тогава военният министър ме докладвал, че готови да се бият срещу военното нахлуване били само 5000 души.