/ БГНЕС
Русия се подготвя за офанзива в Югоизточна Украйна, каза днес украинският генерален щаб, цитиран от Асошиейтед прес.

Руските въоръжени сили прехвърлят свои части на изток, за да установят контрол върху промишления център на Украйна - региона на Донбас. Преди това те се изтеглиха от околностите на столицата Киев, където през уикенда бяха открити тела на убити. Това доведе до обвинения във военни престъпления и призиви за затягане на санкциите срещу Москва, отбелязва АП.

Руските сили сега са съсредоточили вниманието си върху превземането на градовете Попасная и Рубежное в Луганска област и на стратегическото пристанище на Азовско море Мариупол в Донецка област, написа украинският генерален щаб на своята страница във Фейсбук. Той съобщи още, че достъпът до Харков, втория по големина град в Украйна, е блокиран от руската армия.

"Врагът прегрупира войските си и концентрира усилията си върху подготовката на офанзивна операция в източната част на нашата страна. Целта (на руската армия) е да установи пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област", се отбелязва в изявлението на украинската армия.

На 21 февруари Русия призна провъзгласените от подкрепяните от нея сепаратисти т. нар. Донецка и Луганска народна република за независими държави. След три дни руските въоръжени сили започнаха "специална операция" в Украйна "за защита на цивилното население на Донбас". Части от двете източни украински области остават под контрола на Киев, а на 25 март Москва обяви региона за нов приоритет на военната си операция.

На фона на заплахата от руска военна офанзива в Източна Украйна тази нощ няколко пъти е бил обстрелван Краматорск в Донецка област, предаде Франс прес. Най-големият град в Донбас, който е под контрола на Киев, вероятно е бил обстрелван с ракети, каза журналист на АФП на място. Той съобщи за разрушено училище близо до полицейски участък. За момента няма официална информация от страна на украинските власти.

Откакто проруските сепаратисти превзеха през 2014 г. Донецк и Луганск, Краматорск на практика е главният град в онази част от Донбас, която остава под контрола на Киев. С настъпването на руските сили, особено след превземането на Изюм, в Харковска област на север, Краматорск на практика е обкръжен. 

Украинската армия си е върнала ключови територии в северната част на страната, принуждавайки руските сили да се изтеглят от районите около град Чернигов и столицата Киев, потвърди британското военно разузнаване, цитирано в редовния бюлетин на министерството на отбраната, предаде Ройтерс. То прогнозира обаче, че боевете в някои от тези зони ще продължат, макар и с ниска интензивност, която ще продължи да спада с изтеглянето на останалите руски военни части. Много от руските подразделения, които се изтеглят от Северна Украйна, вероятно ще имат нужда от сериозно превъоръжаване и подновяване на състава, преди да бъдат прехвърлени в източната част на страната, смята още британското военно разузнаване.
БТА