/ Guliver/Getty Images

Коктейли се вихрят в бомбоубежищата в Киев. Но, не такива каквито бихте си представили, че ще надигате с приятели в събота вечер при нормални условия. Това са коктейли „Молотов“. Или иначе казано самоделни запалителни бомби.

Киев Молотов
Guliver/Getty Images

С приготвянето им са ангажирани стотици жители на украинската столица, които се крият в бункери и метростанциите на Киев, показват снимки, публикувани от Getty Images.

Нощ над Киев: До понеделник сутринта всеки на улицата е считан за враг (ОБЗОР)

Доброволците работят при полеви условия, в импровизирани лаборатории. В петък властите призоваха жителите на столицата да се отбраняват именно с коктейли „Молотов“ срещу настъпващите руски войски.

Киев Молотов
Guliver/Getty Images

 

„Молотов“ представлява представлява съд, най-често стъклена бутилка, напълнена със смес от бензин или дизелово гориво. Отгоре се слага фитил, който се пали и съда се хвърля.

Страшното лице на войната: Киев през последното денонощие (ГАЛЕРИЯ)

Името на самоделните бомби е свързано отново с Русия. Те са измислени през Зимната война (1939-1940) във Финландия и носят името на тогавашния министър на външните работи на СССР Вячеслав Молотов. (Историята вижте ТУК)

Киев Молотов
Guliver/Getty Images


В Днепропетровск създаването на коктейли „Молотов“ е изцяло възложено на жените, предава BBC. Разказват, че това са единствените "оръжия", с които могат да защитят домовете и улиците в града от руските военни.

Сред жените, които правят самоделни бомби има учителки, адвокатки, обикновени домакини. Разказват, че се опитват да не мислят твърде много върху това, което правят, защото то е "ужасяващо". 

Евакуация от родилното: В Украйна крият новородени в мазета и бункери (ВИДЕО)

Киев Молотов
Guliver/Getty Images

В Днепропетровск усещат с пълна сила щетите, които нанасят военните действа. В болницата в града има над 400 легла, които са заети до едно от ранени украински войници. Повече от мъжете в града са били мобилизирани.