Уикилийкс пази материалите си в 100 000 души из цял свят
Уикилийкс пази материалите си в 100 000 души из цял свят / снимка: Reuters

Архивните документи за американската дипломация, подготвени за публикуване на сайта Уикилийкс се съхранят в шифрован вид от 100 000 лица по целия свят. Това разкри създателят на сайта Джулиан Асандж, отговаряйки на въпроси на читатели на онлайн изданието на британския в. „Гардиън”.

Според австралийския програмист, ако нещо стане с хората, които поддържат сайта, автоматично ще бъдат публикувани ключови документи. Освен това целият архив вече е предаден на много новинарски издания. Асандж призна, че смятал, че изтеклите информациите ще станат центъра на внимание две години след създаването на сайта, а не четири години, както всъщност се оказа.

Той сподели, че му е мъчно за Австралия, но не може да се върне там, защото правителството на страната му помага на САЩ в преследването му, пише БГНЕС. Швеция е повдигнала срещу него обвинения за изнасилване и сексуално посегателство.

В същото време обаче американската армия публикува в Интернет мрежата, използвана от нейните части в Ирак, предупреждение срещу четенето на документите, качени от Уикилийкс, опитвайки се да държи военнослужещите далеч от разкритията.

Текстът съветва военните да не четат, свалят и препредават съдържанието, качено от Уикилийкс, намеквайки, че това е незаконно. В съответствие с правилата на министерството на отбраната целият персонал трябва да избягва да чете по NIPR публикациите на Уикилийск, се посочва в посланието.