/ БТА
Изпълнителният директор на „BioNTech“ Угур Шахин заяви, че неговата компания би желала да си сътрудничи с други, тъй като се стреми да увеличи производствения капацитет на своята ваксина срещу COVID-19, разработена с „Pfizer“ и посочи, че обмисля да отвори централа в Турция.

Шахин казва, че „BioNTech“ има за цел да разпространи 1,3 милиарда дози от своя продукт до края на 2021 г. и че 70% от света трябва да бъдат ваксинирани преди следващата зима, за да се върне към „нормалния живот“, според интервю за Анадолската агенция.

Шефът на Biontech: Ваксината е тествана срещу 20 мутирали варианти на вируса

„Искаме да произведем повече от 1 милиард дози с „Pfizer“ през следващата година. Трябва да ги разпространим в повече от 80 страни“, казва той. „Това не е лесно. Ваксините се произвеждат по сложен начин. Отново ще си сътрудничим с други компании”.

„Ако успеем да финализираме плановете си за това как да увеличим капацитета, можем да го пуснем през януари или февруари. Мисля, че можем да го увеличим. Все още нямаме гарантиран план".

Анкара се съгласи да закупи 4,5 милиона дози от ваксината „BioNTech/Pfizer“, с възможност за закупуване на 30 милиона дози по-късно. Шахин, син на турски имигрант в Германия, казва пред Анадолската агенция, че „BioNTech“ води преговори с турската държавна научна агенция „Tubitak“ и че целта му е да достави 30-те милиона дози на страната до края на 2021 г.

"Голяма радост е да мога да помагам на хората в Турция", казва изпълнителният директор, цитиран от Анадолската агенция. „Ние също искаме да проведем изследвания в Турция. Разговаряме с „Тубитак“, започнахме работа с някои професори в университетите. Искаме да открием дъщерно дружество на компанията „BioNTech“ в Турция ”, казва д-р Шахин.
БГНЕС