/ БГНЕС
Новото Учредително събрание във Венецуела, което подкрепя социалистическия режим на президента Никола Мадуро, отстрани с единодушие главния прокурор Луиса Ортега, предаде Ройтерс.
 
Критици определиха този ход като крещящо посегателство върху демокрацията.

След вота във Венецуела: Започва разследване за фалшификация

Откакто опозиционните протести във Венецуела започнаха през април, Ортега се превърна в основния вътрешен "дисидент" в режима. Тя обвинява правителството на Мадуро в нарушаване на човешките права.
 
Новото Учредително събрание, което според Ортега е било избрано с измама в неделя, реши с единодушие днес тя да бъде отстранена от поста. То бързо избра за нов главен прокурор омбудсмана Тарек Сааб.
 
Върховният съд, по чието искане бе отстранена Ортега, й повдигна обвинения в извършване на груби нарушения при изпълнението на нейните служебни задължения. Подробности не бяха дадени.

Напрежение и протести срещу изборите във Венецуела, има убити
 
По-рано венецуелските сили за сигурност не позволиха на вече бившия главен прокурор да влезе в своя кабинет.
 
Новото Учредително събрание на практика разполага с неограничени правомощия и според критиците отстраняването на Ортега е мрачна индикация, че Венецуела ще се превърне в истинска диктатура на президента Мадуро, отбелязва Ройтерс. Новият главен прокурор Тарек Сааб е представител на режима, когото опозицията обвинява, че като омбудсман си е затварял очите за злоупотребите на властта.
 
За да засили опасенията на критиците, Учредителното събрание прие днес резолюция, съгласно която ще може да функционира до две години, а не вместо първоначално предвидените шест месеца.

Застреляха полицай при 48-часовата стачка във Венецуела
 
Над 120 души загинаха в резултат на насилието, което съпътства започналите преди четири месеца протести във Венецуела.
БТА