Заподозреният извършител е 21-годишен младеж
22 души загинаха и 24 бяха ранени при стрелба в търговски комплекс в американския град Ел Пасо, съобщи губернаторът на Тексас Грег Абът, предадоха световните агенции.

За нападението е задържан 21-годишен бял мъж, живеещ в района на Далас. Абът каза, че това е един от най-кървавите дни в историята на щата.
 Властите разследват версията за престъпление, извършено от омраза. В САЩ така се обозначават традиционно действия, насочени срещу хора заради тяхната раса, религия или сексуална ориентация.

Стрелба в търговски център в щата Тексас, има убити

Министерството на външните работи на България заяви, че няма данни за пострадали български граждани
при вчерашната стрелба в търговски център в тексаския град Ел Пасо.

Българското посолство във Вашингтон е в постоянен контакт с местните власти, които засега съобщават за поне 22 загинали, но данните не са окончателни.

Gulliver/Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп осъди кървавото нападение в търговски център в Тексас, предаде ДПА.

"Стрелбата в Ел Пасо, Тексас, е не само трагична, но е и акт на малодушие. Заставам зад всички в тази Страна в осъждането на днешния ненавистен акт", написа той в Twitter.
 "Няма причини или извинения, които могат да оправдаят убийството на невинни хора", каза президентът и добави, че със съпругата му Мелания се молят за хората в Тексас.

В интернет пространството се появи манифест, който се твърди, че е написан от стрелеца, убил вчера 22 души в Ел Пасо, предаде AФП.

В него се заклеймява "нашествието" на латиноамериканци в Тексас и се прави препратка към нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където бяха убити на 15 март 51 души.

Ел Пасо е на границата с Мексико и 80% от 680-хилядното му население са латиноамериканци. Трима мексиканци са сред убитите при вчерашната атака.

Извършителят на стрелбата  е бял мъж на 21 години, заяви Робърт Гомес, говорител на полицията в тексаския град, цитиран от ДПА. Той е задържан от полицията, която засега смята, че той е единственият извършител.
БТА