Убитият в Белгия джихадист е бил член на Ислямска държава
Убитият в Белгия джихадист е бил член на Ислямска държава / БГНЕС

Алжирецът Мохамед Белкаид, когото белгийската полиция застреля при антитерористична операция по-рано тази седмица в Брюксел, е бил готов да извърши самоубийствен атентат. Той е бил член на "Ислямска държава" (ИД), съобщават местни медии.

Откриха знаме на Ислямска държава в квартирата на терористите в Брюксел

Данните за това се потвърждават от списъците на членове на терористичната групировка, подадени наскоро на медиите от бивш сподвижник на ИД. Списъците съдържат таблици с лични данни и отговори на двайсетина въпроса, сред които и как терористът предпочита да умре - като шахид или на фронта. В тази колонка за Белкаид е попълнено, че желае да извърши самоубийствен атентат.

Екстремист е убит, 4-ма полицаи са ранени при зрелищна операция в Брюксел

Белгийската и френската полиция не са го издирвали, макар да е бил регистриран за кражба в Белгия, тъй като в регистрите на администрацията рождената му дата била сбъркана - вместо 9 юни, тя е била отбелязана като 9 юли. Допълва се, че Белкаид е бил в Сирия през 2014 г., малко преди да бъде съден в Белгия за извършената кражба.

След постановяването на присъдата той е трябвало да напусне Белгия и не е известно защо и как е останал в страната. Все още полицията няма данни кои са двамата му съучастници, успели да избягат при антитерористичната операция в брюкселския квартал "Форе".

Ранени полицаи при антитерористична операция в Брюксел (СНИМКИ)

Операцията бе свързана с разследването на атентатите в Париж от ноември. Полицията в Белгия издирва спешно други двама - братята Халед и Ибрахим ел Баркауи, осъждани за тероризъм и въоръжени грабежи.

Единият от тях е наел квартира в Шарльороа, използвана от парижките атентатори непосредствено преди касапницата в залата "Батаклан" и пред нощните заведения във френската столица.

Източник: БТА