/ Thinkstockphotos
Нападателят, който застреля бившия руски депутат Денис Вороненков пред хотел в Киев днес около обед, също почина в болницата по-късно, съобщи украинският полицейски говорител Артьом Шевченко, цитиран от Ройтерс.

Убиецът, чиято самоличност още не се разкрива, бе ранен от бодигарда на Вороненков. Според украински медии, цитирани от ТАСС, лекарите са направили четири операции и открит масаж на сърцето на убиеца в опит да го спасят, но това не помогнало.

Бивш руски депутат беше застрелян в Киев

Според украинския генерален прокурор Юрий Луценко у убиеца е бил открит паспорт на украински гражданин - мъж, роден през 1988 г. Следствието сега проверява дали паспортът е истински. По-рано той е бил издирван от украинските правоохранителни органи за престъпления, свързани с фиктивен бизнес и с легализиране на доходи, получени по престъпен път.

Денис Вороненков бе убит при престрелка на входа на хотел "Премиер палас" в Киев, когато той излизал от хотела заедно с охранителите си. В същия момент непознат мъж се приближил и стрелял няколко пъти в тялото му с пистолет ТТ. После се завързала престрелка между убиеца и бодигарда на Вороненков, в която били ранени и убиецът, и охранителят.

Застреляха известен проруски журналист и писател в Киев

И двамата били откарани в болница. 45-годишният Вороненков избяга от Русия в Украйна миналата година и помагаше на украинските власти да изградят обвинение в държавна измяна срещу сваления през 2014 г. президент Виктор Янукович. Вороненков, като депутат от Комунистическата партия на Руската федерация, разкритикува в Думата анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., макар че при самото гласуване го подкрепи.

Украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс, нарече днес убийството на руския ексдепутат, сега украински гражданин, "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която (Вороненков) бе принуден да напусне по политически причини".

Откриха мъртъв адвоката на руски военни, съдени в Украйна

През декември 2014 г. Вороненков бе лишен от депутатски имунитет във връзка с разследване на имотна измама за 5 млн. долара.През октомври 2016 г. той емигрира в Украйна заедно със съпругата си - оперната певица Мария Максакова - също бивша руска депутатка. А през февруари т.г. руските власти му предявиха официално обвинение в мошеничество и той бе обявен за международно издирване.

При убийството му днес той е отивал за среща с друг бивш руски депутат - Иля Понмарьов - единственият член на Думата, гласувал срещу анексирането на Крим. "Вече казах, че Вороненков не беше мошеник, а човек, чието разследване бе много опасно за руските длъжностни лица", писа по-късно днес Пономарьов във Фейсбук.

Украински телевизии показаха днес кадри как Пономарьов и съпругата на убития Вороненков - Мария Максакова, напускат заедно мястото на убийството в една с кола с украинския генерален прокурор Юрий Луценко.

Самият Луценко нарече случилото се "цинично убийство". Той каза, че Вороненков "е дал пред следователите на военната прокуратура много важни свидетелски показания по делото. Това бе типична показна екзекуция на свидетел от Кремъл".

Янукович избяга от Украйна, след като протестите на киевския Майдан ескалираха до масов бунт и до рухването на тогавашната власт. Според него събитията, довели до свалянето му, са фактически "преврат", организиран от въоръжените радикални националисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви днес като абсурдни обвиненията за намеса на Москва в убийството на ексдепутата Вороненков.
БТА