Застреляха известен проруски журналист и писател в Киев
Застреляха известен проруски журналист и писател в Киев / Thinkstock/Getty Images

В Киев е бил застрелян проруският журналист и писател Олес Бузина, което е второто убийство на известна личност с проруски позиции, предаде Франс прес.

Журналистът е бил застрелян до дома си в центъра на украинската столица, съобщава на Фейсбук страницата си съветникът във вътрешното министерство Антон Герашченко. Пресслужбата на министерството е потвърдило информацията, посочва АФП. Според Герашченко по журналиста е стреляно от автомобил с чужд номер.

Олес Бузина е известен журналист, писател и телевизионен водещ, съобщава ТАСС. Той е бивш главен редактор на вестник "Сегодня", откъдето напуска заради несъгласие с налаганата цензура от собственика "Медия група Украйна" .

Президентът на Украйна Петро Порошенко настоя за бързо и прозрачно разследване на убийството на журналиста Олес Бузина и на вчерашното убийство на бившия депутат от Партията на регионите Олег Калашников, съобщи президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

"Очевидно тези престъпления са доста идентични. Тяхната природа и политически смисъл са ясни - това е съзнателна провокация, която цели да налее вода в мелницата на нашите врагове. Целта им е дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в Украйна и дискредитиране на политическия избор на украинския народ", се казва в изявлението на Порошенко. Призовавам правоохранителните органи в най-кратки срокове да открият изпълнителите и поръчителите на убийствата.

В Киев вчера бе убит бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников, който е четвъртият съюзник на бившия президент Виктор Янукович, умрял при съмнителни обстоятелства през последните два месеца.

Убитият журналист често коментираше за руските тв канали кризата в Украйна. Той подкрепяше идеята за федерализация на Украйна, за каквато настоява Русия, и бе основател на общност, наречена "Шевченкофоби", ненавиждащи украинския поет и герой Тарас Шевченко, съобщи АФП.

Източник: БТА