Убиецът Брайвик иска смъртна присъда или оневиняване
Убиецът Брайвик иска смъртна присъда или оневиняване / снимки: Reuters

Терористът Андерш Беринг Брайвик, който е съден за избиването на 77 души в Норвегия, обяви, че логическото наказание в неговия случай е смъртна присъда или пълно оневиняване, предаде Асошиейтед прес.

Според Брайвик максималната присъда, която може да получи според норвежкия наказателен кодекс - 21 години затвор - е "жалка".

По време на бомбардировките на НАТО сърбите проявиха "манталитет на кръстоносци", към който се стремя, заяви още в съда в Осло Андерш Брайвик.

Той специално подчерта, че основаната от него тайнствена организация "Рицарите тамплиери", към която заявява, че принадлежи, "са повлияни преди всичко от сръбските националисти, а не от нацистите".

По време на кръстосания разпит Брайвик казал, че бил в Либерия, където се срещнал със сръбски националист, чието име отказа да съобщи. Полицията смята, че става въпрос за Милорад Улемек Легия, макар норвежките власти да не са сигурни, че двамата наистина са се срещали.

Адвокатът на Улемек каза за норвежката телевизия NRK, че Улемек никога не е чувал за"Рицарите тамплиери", за които говори Брайвик и за които прокуратурата смята, че не съществуват. Легия, ръководител на престъпния Земунски клан, е осъден за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 40 години затвор - максималната пирсъда в Сърбия.

По-рано в съда Брайвик отказа да даде информация за контактите си с други националисти, с които твърди, че е основал "Рицарите тамплиери" - тайнствената организация, към която заявява, че принадлежи, предаде Франс прес.

"Не искам да говоря за това", отвърна очевидно раздразненият, според АП, Брайвик на настоятелните питания на прокурорката по делото Инга Бейер Енгх.

Обвинението настоява, че подобна организация не съществува "поне по начина, по който я описва Брайвик". Той обаче е категоричен, че има такава група, и твърди, че полицията не разполага с достатъчно добри професионалисти да я разкрият. Изясняването на този въпрос е от съществено значение, за да се докаже вменяемостта на подсъдимия и дали той да бъде изпратен в затвора или за лечение в психиатрична клиника.

Франс прес припомня, че в манифеста си от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, крайнодесният екстремист на 33 години обяви, че членува в антиислямистка мрежа на радикални националисти, "Рицарите тамплиери", която основал с още трима души в Лондон през 2002 г. и която се борела срещу ислямската колонизация на Европа. Норвежката полиция досега не е успяла да потвърди съществуването на тази мрежа.

Убиецът Брайвик иска смъртна присъда или оневиняване
netinfo

Пред съда в Осло Брайвик само каза, че е контактувал чрез интернет с лице от чужбина през 2001 г. , което било инициаторът за създаването на "Рицарите тамплиери", предава БТА. Той призна също, че е пътувал в Либерия за среща със сръбски националист, чието име отказа да съобщи, както и причината за срещата, задоволявайки се само да каже, че е било във връзка с процеса на подбор. "Не желая да разкривам информация, която може да доведе до допълнителни арести", обяви Брайвик.

Запитан как е осъществил контакти с други националисти, Брайвик отговори, че е търсил контакти извън Норвегия, защото имал впечатлението, че крайните националисти в родината му са под наблюдение. "Това беше голям проблем. Човек не би искал да бъде регистриран, ако може да го избегне", каза той, цитиран от ДПА.

Основната линия на защитата на Брайвик е да избегне обявяването му за невменяем, тъй като това ще обезцени политическите аргументи на подсъдимия, посочва АП.

Норвежкият масов убиец настоява, че жертвите му - повечето тийнейджъри, не са невинни мишени, тъй като представляват "мултикултурния режим", който разрушавал националната идентичност на Норвегия.

Убиецът Брайвик иска смъртна присъда или оневиняване
netinfo