/ Istock
В подземно убежище от Втората световна война, където може да се чуе тракане на влакове на метрото в Лондон, ароматните листа от кориандър се накланят към розовото сияние на LED крушки - визия за това как биха могли да изглеждат фермите в бъдеще, разказва Ройтерс.

"Зиро карбън фармс" (Zero Carbon Farms) отглежда билки и салати в Клафам, южен Лондон, гъсто населен район, в който няма място за конвенционално земеделие. Но на 30 метра под земята има километър тунели и технологиите са превърнали земеделието там в реалност.
 

Седем години след първата си реколта, компанията скоро ще удвои площите си, отговаряйки на силното търсене на своите грахови филизи, рукола и кресон от големи британски търговци на дребно като "Маркс и Спенсър" (Marks & Spencer) и от местни ресторанти.

Купувачите харесват свежестта на продуктите, които могат да се окажат в чинията в рамките на два часа след прибирането им, както и пристигането им в града без натрупване на емисии по въздуха или от дълго пътуване.

"Бъдещето е много, много светло за тази индустрия и мисля, че това, което наистина ще бъде основната опорна точка, е правилното прилагане на технологията", каза главният производител на фермата Томазо Върмиър.

Вертикалното земеделие, името, дадено на производството на култури в поредица от подредени нива, често в контролирана среда, е бързо развиваща се индустрия с милиарди долари, насочени в проекти по целия свят. То се разглежда като част от решението на предизвикателството за продоволствената сигурност, породено от увеличаването на населението във време, когато изменението на климата и геополитиката застрашават доставките.

Но отглеждането с изкуствена светлина е по-енергийно интензивно от конвенционалното земеделие и високите производствени разходи са предизвикателство за вертикалните ферми по света.
Вградена изолация

Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация от студа. Компанията разполага с това, което нарича "виртуално частно окабеляване", доставяйки енергия от възобновяеми източници.

Цените на енергията се повишиха тази година, но Върмиър сподели, че споразумението с доставчика, бизнес подразделението на "Октопус енерджи" (Octopus Energy), му дава по-добра цена, отколкото ако взема енергия от мрежата като други клиенти.
Селското стопанство тук използва 70-90 процента по-малко вода и 95 процента по-малко тор, отколкото обикновеното земеделие. Отглеждането се извършва целогодишно с по-бързи темпове.

"Зиро карбън фармс" смята, че има предимство пред десетките други проекти за вертикални ферми, изникващи във Великобритания, поради своите устойчиви качества и дългогодишния си опит, които се надява да превърне в по-високи добиви от новото земеделско пространство.
БТА