/ iStock
Турското министерство на външните работи осъди поредното изгаряне на Корана от група антиислямски активисти пред посолствата на Египет и Турция в датската столица Копенхаген, съобщи Анадолската агенция. 

В изявление снощи ведомството подчерта, че осъжда „по най-категоричен начин продължаващите атаки в Копенхаген срещу свещената книга“.

„Фактът, че датските власти упорито си затварят очите пред тези атаки и защитава тези провокации, показва, че те не виждат опасността от последиците, които могат да предизвикат такива инциденти“, се пояснява в изявлението.

Според външното министерство на Турция „подобни нападения не само обиждат милиарди мюсюлмани, но и вредят на социалния мир и културата на съжителство“. 

Анкара призова датските власти да „предприемат необходимите мерки, за да предотвратят повторното извършване на това престъпление от омраза“.

Крайнодясна антиислямска група, известна като „Датски патриоти“ изгори екземпляри на Корана в понеделник и вторник пред посолствата на Турция, Египет и Ирак в датската столица Копенхаген.

През последните месеци се наблюдават многократни подобни действия от антиислямисти, най-вече в северноевропейските и скандинавските страни като Дания и Швеция. 
Пакистан и Саудитска Арабия също изразиха възмущение от случващото се. 

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви, че правителството му се опитва да промени закона, защитаващ правото на свободата на словото, така че да бъдат възпрепятствани бъдещи нападения срещу Корана, предаде АА. 
Мелина Христова/БТА