Село Гьокпънар е без нито един случай на COVID-19 от началото на пандемията
Нито един случай на коронавирус не е бил регистриран досега от началото на пандемията в турското село Гьокпънар в окръг Амасия, Северна Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.

Гьокпънар, или както напоследък го наричат "синьото село" заради ниската степен на риск от COVID-19 според категоризацията в Турция, има население от 50 души и общо 32 домакинства.

18 милиона ученици в Турция тръгват на училище - как ще се учи по време на пандемия

87 на сто от жителите на селото са ваксинирани и всички спазват правилата за носене на маски, съблюдаване на дистанция и поддържане на висока хигиена.

Местният кмет Метин Шахин е разпоредил завръщащите се от пътувания в Истанбул жители да спазват карантина в домовете си за 10-14 дни и да не се срещат с никого в селото. Всяка неделя се измерва температурата на жителите на Гьокпънар.

Всички тези мерки са спомогнали за предотвратяването на навлизането на вируса в селото, обяснява кметът.

От 6 септември във влаковете в Турция - само ваксинирани или с негативен PCR тест

За разлика от Гьокпънар в околните села е имало случаи на COVID-19, включително починали хора, но местните дори не са отишли на погребенията им, казва още кметът Шахин.

"В момента в селото ни само един човек не е ваксиниран, но и той предстои да си постави ваксина, когато отиде в близкия град Ташова", посочи той. "Искаме всички да бъдат ваксинирани", подчерта кметът.
БТА