Турция забрани Twitter

Турция забрани Twitter
Турция забрани Twitter

Турция забрани безплатната социална мрежа и микроблог услуга Twitter. Решението, както се посочва на сайта на Управлението по телекомуникации, което е прекъснало достъпа до този сегмент от интернет, е взето като "предпазна мярка" и въз основа на редица съдебни решения.

Блокирането стана няколко часа след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган, в реч пред избиратели в Бурса предупреди за този ход. Това се случва, след като редица анонимни аудиозаписи, публикувани в социалната мрежа, показаха корупцията в близкото му обкръжение.

"Ние ще заличим Twitter. Не ме интересува какво казва международната общност", заяви премиерът. "Те ще видят силата на турската република", допълни той.

По-рано този месец Ердоган предупреди, че правителството му може да забрани популярните социални мрежи YouTube.com и Facebook след местните избори на 30 март, което предизвика безпокойството на САЩ, пише БГНЕС.

Ердоган, който е премиер на Турция от 2003 г., е подложен на нарастващо напрежение, след като изтекли аудиозаписи показаха, че той е бил замесен в корупция, а други го представят като човек, който се меси в бизнес сделки, съдебни дела и отразяване в медиите. Ердоган нарече повечето записи "долни фалшификати", създадени от опонентите му.

Правителството му беше разтърсено от голям корупционен скандал през декември, в който бяха замесени десетки хора от близкия бизнес и политически кръг на премиера.