Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара / netinfo
Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
84477
Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
  • Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
  • Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара

На най-високо ниво Турция отправи обвинение за терористичната атака към военното крило сирийските кюрди Части за народна самоотбрана и кюрдските сепаратисти от ПКК в Северен Ирак, че са организирали заедно кървавия атентат в сърцето на Анкара.

От ръководството на Кюрдската работническа партия обаче отричат да стоят зад удара в турската столица. При самоубийствения атентат с кола бомба срещу военен конвой снощи в 18.30 ч. в турската столица загинаха 28 души, повечето от които военни. По време на мощната експлозия са били ранени 61 души, сред които и има и много цивилни, но броят им не се уточнява. Все още 28 от пострадалите се намират в различни болници.

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
netinfo
Мощният взрив избухва, докато колите, превозващи военния персонал след работа, са чакали на червен светофар на възлово кръстовище в центъра на столицата в близост до най-стратегическите обекти на турската държава - Генералния щаб на армията и парламента.

Атентат с кола бомба в Анкара, има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първата и много остра реакция дойде от президента Ердоган, който предупреди, че с увеличаването на жертвите от зачестилите терористични атентати търпението на Турция също се изчерпва. Той декларира готовността на страната да продължи с още по-голяма решимост и твърдост борбата срещу тероризма както вътре, така и извън нейните граници до разобличаване на връзките на извършителите, които според него, са само пионки на силите, които стоят зад тях.

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
netinfo

„Няма да се поколебаем да използваме правото си на самозащита - по всяко време, на всяко място и при всяко посегателство, насочено срещу нашето единство и цялост", каза Ердоган.

Премиерът Ахмет Давутоглу и началникът на генералния щаб Хулюси Акар застанаха заедно пред камерите в четвъртък на обяд след среща в генщаба. Пред журналисти министър-председателят отправи важни политически послания към турската и международна общественост.

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
netinfo

„Категорично обявявам, че терористичната атака в Анкара е извършена от член на военното крило от Частите за народна самоотбрана към Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди, който е проникнал в Турция от Сирия и организирал нападението със съдействието на съучастници от ПКК в Турция и Северен Ирак", каза той.

Турските служби са установили самоличността на атентатора самоубиец - 23 годишният сириец Салих Наджар.

Проследяват се съучастниците му в страната и извън нея. Във връзка с разследването до сега бяха арестувани 14 души. Давутоглу отправи специално послание към някои съюзническите страни, които до сега отказваха да признаят за терористи въоръжените отряди на сирийските кюрди, защото воюват с ИД и Ан Нусра, но с последното си настъпление в Азаз се доближиха на 20 км от турската граница, на което турската армия отвръща с ракетен обстрел. Турският премиер се закани, че ако пряката или косвена подкрепа за техните врагове продължи, ще се наложи да преосмислят приятелския статут на тези държави.

Ердоган с изявление с твърд тон след атентата в Анкара

Конкретно призова Съединените щати безусловно да застанат до Турция в този момент, така както тя категорично го е сторила след атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 г. и продължава да оказва военна помощ в рамките на мисията на НАТО в Афганистан."
Давутоглу информира още, че турските въздушни сили са извършили задгранична операция два часа след удара в Анкара и са атакували лагерите на ПКК в Северен Ирак, в които се намират някои от ръководните им кадри.

Президентът също посети генералния щаб и пред медиите обърна внимание на международното измерение на атентата.

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара
netinfo

Колкото и да отричат, ние ще представим неоспорими доказателства и документираме, че ПКК и ПДЕ са планирали заедно кървавото нападение в Анкара, обеща Ердоган. В 10.30 сутринта в четвъртък друга турска военна колона бе нападната в района между Диарбекир и Бингьол.

Шестима войници загинаха при нападение срещу конвой в Турция

Взривното устройство, което е било задействано от разстояние, докато конвоят преминава, уби на място 7 военни и рани други няколко човека.