Турция искала по-добри отношения с Русия, за да започне операцията в Сирия
Турция искала по-добри отношения с Русия, за да започне операцията в Сирия / БГНЕС

Турция нямаше да може толкова лесно да извърши военното си настъпление в Сирия, ако нямаше "положително развитие" на отношенията й с Русия, каза днес турският заместник-премиер Нуретин Джаникли, цитиран от Ройтерс.

Анкара и Москва подобриха отношенията си през август - същия месец, в който турски танкове и специални части бяха пратени в подкрепа на туркменските и арабски бунтовници в Сирия.

Първа стъпка за Сирия? Спрете убийствата

"Нямаше да можем толкова спокойно да пристъпим към операция "Ефратски щит", ако нямаше положително развитие в отношенията с Русия", каза Джаникли в ефира на телевизия ТГРТ.

Той допълни, че Турция не се е отклонила от "основните си политически цели" в Сирия, въпреки продуктивните преговори между президента Ердоган и руския му колега Путин, които разговаряха няколко пъти тази седмица.

Русия призова Турция да се въздържа от действия, които усложняват ситуацията в Сирия

Русия е основният поддръжник на сирийския президент Башар Асад, а Турция подкрепя бунтовниците, борещи се за отстраняването му от власт. Двете страни се опитват да намерят общ език по отношение на Сирия, откакто преди почти четири месеца подобриха връзките си.

Източник: БТА